Brezno internetne odvisnosti

Motnje odvisnosti od interneta je leta 1995 uvedel Ivan Goldberg in jih primerjal s patološko obsedenostjo z igrami na srečo. Tovrstna raba interneta lahko privede do drastičnih sprememb.

Med slednje spadajo: opuščanje telesnih dejavnosti, zanemarjanje zdravja, izogibanje pomembnim življenjskim dejavnostim, sprememba spalnega vzorca, motnje spanja, omejevanje družabnih dejavnosti in druženja ter posledično izgubljanje prijateljev, zanemarjanje družine in beg iz resničnega v virtualni svet. Raziskovalci so doslej prepoznali pet ključnih internetnih odvisnosti: zasvojenost z internetnimi igricami, zasvojenost z virtualnimi odnosi, zasvojenost z neomejeno količino spletnih informacij, zasvojenost z računalnikom in odvisnost od virtualnega seksa.
Davek, ki ga prinaša tovrstna internetna odvisnost ni majhen. Zasvojeni trpijo zaradi pomanjkanja spanja, bolečin v hrbtu, prenapetih oči, kopičijo se težave v šoli in na delu, zamujajo, so nezbrani, slabšajo se rezultati, zmanjkuje jim časa za družinske obveznosti in prijatelje. Ključno vprašanje se glasi, kako ukrepati? Klasičnega recepta v obliki zdravila žal ni. Obstaja le ena pot, na kateri morajo odvisniki temeljito spremeniti življenjske navade, organizirati svoj čas drugače in korenito omejiti uporabo interneta.

Internetna zasvojenost je impulzivna kontrolna motnja, ki spominja na zasvojenost z igrami na srečo, motnje hranjenja in alkoholizem. Posameznik preživi preveč časa pred računalnikom in se tem aktivnostim ne more in ne zna odreči.

By | 2017-08-26T12:52:01+00:00 junij 9th, 2017|Blog, Nekategorizirano|0 komentarjev

Komentiranje je omogočeno