Internetna zasvojenost otrok

Internetna odvisnost predstavlja enega izmed prvih simptomov in opozoril, da doživlja mlad človek pomembne spremembe na čustvenem in socialnem področju.

Pred tovrstnimi težavami mladostnikov ne smemo bežati, saj lahko privedejo do številnih zdravstvenih in psihičnih težav, kot so: depresija, nizka samopodoba, izbruhi jeze, težave s prekomerno težo in recimo padec imunske zaščite telesa. O tem se je treba odkrito in sprotno pogovarjati. Hkrati ne posegamo po radikalnih ukrepih, kot je popolna prepoved uporabe interneta, mobilnih telefonov in računalniških iger. Po tej plati ne smemo pozabiti, da predstavljajo internetne tehnologije pomemben del družabnega življenja številnih otrok.  Dogovorimo se za postopno zmanjšanje tovrstnih aktivnosti z natančno določenimi družinskimi pravili in dnevnimi ali tedenskimi časovnimi omejitvami. Hkrati poskrbimo za ustrezen zgled otrokom in upoštevamo dogovorjena pravila internetne rabe tudi
sami.

Statistični podatki so žal alarmantni! Današnji otroci preživijo v naravi precej manj časa kot so ga
njihovi starši. Raziskava ameriške univerze Hofstra je pokazala, da se je 70 odstotkov vprašanih mater v otroštvu igralo v naravi, medtem ko počne danes slednje le še 31 odstotkov njihovih otrok. Čas, ki ga otrok preživi na prostem, se radikalno zmanjšuje. Osem do 18 let stari mladostniki preživijo vsak dan v zaprtem prostoru z računalnikom, video igrami, telefonom in televizijo kar nekaj ur. Zato ne smemo v primeru močne zasvojenosti z internetom, uporabo mobilnega telefona in igranjem igric, odlašati. Takšen otrok potrebuje strokovno pomoč, kjer si lahko pomagamo s psihiatrom, psihoterapevtom, strokovnjaki za zdravljenje odvisnosti in posebnimi računalniškimi programi za časovno omejevanje uporabe interneta.

V nasprotnem primeru začne internetna odvisnost ovirati delovanje živčnih celic in povzroča podobne poškodbe na možganih kot zasvojenost z drogami ali alkoholom. Pri najstnikih, ki so diagnosticirani kot odvisniki, so znanstveniki opazili poškodbe na belem tkivu možganov, ki med seboj povezuje vitalne dele za čustvovanje, odločanje in samonadzor. Prav take poškodbe povzročajo na tkivu možganov kemične substance v drogah.

Izsledki raziskave Digital Futures, v katero je bilo vključenih tisoč britanskih otrok v starostnem obdobju od osem do 16 let, razkriva, da je kar 49 odstotkov do 12 let starih otrok v primeru, ko nimajo dostopa do spleta, žalostnih in potrtih. Vsak peti otrok je brez interneta osamljen. Problem odvisnosti od interneta in računalnikov je hkrati v porastu. Vedno bolj se niža tudi starostna meja uporabnikov, ki ne znajo več živeti brez virtualne resničnosti.

By | 2017-08-26T12:51:49+00:00 april 25th, 2017|Blog, Nekategorizirano|0 komentarjev

Komentiranje je omogočeno