Zdravljenje internetne zasvojenosti

Večina med nami pomisli ob izrazu zasvojenost ali odvisnost na alkohol, cigarete in droge. A ne gre le za to, že nekaj let je v ospredju in skokovitem porastu odvisnost od interneta.

Internet omogoča zaradi enostavne dostopnosti konstantno spremljanje in selitev iz realnega v virtualni svet. Posamezniki z njegovo pomočjo pozabijo na dejansko dogajanje, druženje s sovrstniki, zdravo preživljanje prostega časa, delovne obveznosti in ustrezno prehranjevanje. Oblik zasvojenosti ni malo. Srečujemo se z odvisnostjo od računalniških iger, spletnega nakupovanja, družabnih omrežij in pornografije. Zasvojenci se enostavno ne morejo več »odklopiti«. Tovrstne motnje kličejo po ukrepanju. Po svetu zato že nekaj časa odpirajo klinike in uvajajo odvajalne programe zdravljenja internetne zasvojenosti.

Problem odvisnosti od interneta in računalnikov narašča, hkrati se niža starostna meja uporabnikov, ki vedno težje shajajo brez stika z virtualno resničnostjo.

Internetno zasvojenost priznavajo kot bolezen številni zdravniki in nasploh stroka pa celem svetu. V nekaterih državah so pacienti deležni obravnave in zdravljenja
celo v javnih bolnišnicah. Na Kitajskem se milijoni otrok zdravijo v tako imenovanih boot kampih. Zdravniki in psihoterapevti ugotavljajo, da nenehno brskanje po spletu, preverjanje različnih statusov in ocenjevanje življenjsko povsem nepomembnih vsebin vpliva na možgane podobno kot uživanje kokaina, kjer gre za ugrabitev osebnosti.

Nad tehnologijo moramo imeti zato nadzor. Da ga ima tehnologija nad nami, ni sprejemljivo. Tu velja dodati, da ne gre za nasprotovanje digitalni tehnologiji in njenim vsebinam. Gre za pomoč tistim, ki izgubljajo nadzor nad njo in rabijo pomoč pri vzpostavljanju zdravega odnosa do uporabe interneta in vnovičnem vzpostavljanju normalnega življenjskega delovanja. Vprašanje je zato več kot pričakovano. Kako ukrepati? Klasičnega zdravila v obliki tablet žal ne poznamo! Edino pot predstavlja radikalna omejitev uporabe interneta z zapolnitvijo internetu namenjenega časa z novimi aktivnostmi in drugimi obveznostmi.

Le klik zadošča, da vstopimo v drug svet, kjer težave resničnega sveta ne obstajajo in kjer lahko uresničimo marsikaj od tistega, o čemer lahko samo sanjamo. Navidezna svoboda lahko omreži odrasle in mlade.

By | 2017-08-26T12:51:39+00:00 marec 11th, 2017|Blog, Nekategorizirano|0 komentarjev

Komentiranje je omogočeno